Uwielbiam leniwe popołudnia w towarzystwie ukochanych osób z wybuchami śmiechu i koniecznie z gorącą filiżanką w dłoni. Tym razem z filiżanką wypełnioną przepysznym ciasteczkiem - tzw. Mug Cake. Do wykonania w 2 minuty (w mikrofalówce) i bez potrzeby posiadania mnóstwa składników.
Składniki:
1/2 dojrzałego banana
1 mała łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
1 duża łyżka oleju rzepakowego
2 duże łyżki maślanki
50 g brązowego cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
szczypta soli
1 duża łyżka posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
60 g mąki
1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
masło do wysmarowania filiżanek/naczyń żaroodpornych
Banany wraz z sokiem z cytryny rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy jajko i olej. Mieszamy mikserem. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie dodajemy stopniowo ciągle mieszając mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem oraz posiekane orzechy.
2 filiżanki lub naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wypełniamy ciastem.
Piec można na dwa sposoby:
- w mikrofalówce przez 2 minuty w 800 W. Tu jest ważne aby filiżanki wkładać pojedynczo i piec tylko po jednym ciasteczku
- w piekarniku (ważne: używać tylko naczyń żaroodpornych!) rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.
* przepis z książki: "Mug Cakes. Schnelle Kuchen aus Tasse, Glas und Co."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz